Apa de ploaie

apa de ploaie

Cum temperaturile au început să crească, mi-am amintit despre apa de ploaie. Aşadar, astăzi, cum am văzut că zăpada începe să se topească şi apa să curgă jos pe burlan, nu am stat pe gânduri şi m-am apucat s-o colectez.Noroc că am două butoaie din copilărie pe care le-am folosit ca depozitare pentru apa de ploaie.

Apa de ploaie:  unde am de gând să o folosesc.

Cum am mai mult timp de lectură, am descoperit că apa de ploaie este una dintre cea mai pură apă, ce nu conţine clor ca cea de la robinet sau calcar ca cea de izvor. Prin urmare, intenţionez ca apa să o folosesc, în special, la maceratele şi decocturile care urmează să le folosesc în grădină, împotriva potenţialilor dăunători ce vor intra nepoftiţi pe uşa din spate a grădinei.

Se poate folosi şi apa de robinet, însă necesită o curăţare in prealabil.Există o metodă de curăţare a clorului din apă prin lăsarea într-un recipient deschis pentru câteva zile, iar din când în când să o amestecăm, sau puteţi incerca prin fierbere (însă nu am studiat această solutie).

Apa de puţ nu o putem folosi în rolul maceratelor deoarece este dură, conţinând mult calcar şi alţi nitraţi(ceea ce rezultă un macerat de slabă calitate), însă nu reprezintă nici o problemă în udarea plantelor.

Să nu uit să-ţi spun că apa de ploaie păstrată, trebuie depozitată undeva la întuneric pentru a nu-şi pierde din propietăţi, şi atfel o putem folosi chiar şi după cateva luni.

Sunt curios dacă ai un sistem bine pus la punct pentru colectarea apei, la mine o să mai dureze ceva timp 🙂

 Îţi doresc o zi făină… în grădina!

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments

 1. As dori sa cunosc mai multe metode de colectare a apei. Gradina mea este intr-o zona fara surse de apa(fântâni, izvor, iaz). As putea face sistem de colectare a apei de ploaie acolo? Astept sfaturi și idei.

  • Salut Andrei,
   Din cate stiu, exista metoda de introduce a unui bazin mare, pe post de captarea a apei de pe acoperis , asta daca gradina ar fi in apropierea casei.
   Ar mai fi varianta de forare a anui put (metoda costisitoare), probabil ca trebuie sa se ajunga la o adancime mult mai mare pentru a gasi apa iar pe langa asta, poti crea un iaz ce va capta apa de ploaie si va produce un microclimat cu amfibieni, ce iti pot curata gradina de daunatori.
   Poti creea iazul in paralel cu un mini acoperis genul acestuia ceea ce rezulta doua sisteme de colectare a apei.Acum, totul depinde de marimea gradinii si de ce intentii ai.
   spor in gradina…

 2. apa de ploaie face minuni la ten

  cand eram copil ne spalam in fiecare zi de dimineata cu apa de ploaie ( eram la tara ) si eram mirati cum facea “clabuci” fara sa folosim sapun

  PS: lasam apa ceva timp ca sa se depuna mizeria la fund (decantare)

Next ArticleImpresii despre cursul de Permacultură