Despre plantarea pomilor fructiferi în grădină

 

Plantarea pomilor fructiferi in gradina

Despre plantarea pomilor fructiferi nu ar fi multe de zis, ar fi foarte multe de zis.Ca să nu mai vorbim, de plăcerea ce o vei avea în prima zi, când vei vedea cum dragul de el, plantat de tine, îţi va da primul rod , iar tu cu nerăbdare vei aştepta probabil să se coacă , asta dacă nu îl vei mânca de verde :).Cu toţii ştim că pomii încep să dea rod din al treilea – al patrulea an, dar până la rod mai sunt şi alte lucrări pe lângă plantare, cum ar fi şi tăierea sau stropirea pomilor de potenţialii dăunători.Despre aceste două subiecte vom discuta în alte articole, iar acum să ne rezumăm mai degrabă la plantarea pomilor fructiferi.

Plantarea pomilor fructiferi :

Am să scriu mai exact paşii care trebuie urmaţi iar apoi am să-i detaliez:

1.Accesoriile pentru plantarea pomilor fructiferi.
2.Groapa.
3.Procurarea pomilor.
4.Fasonarea rădăcinilor şi balega de vacă pentru mocirlire
5.Plantarea propiu-zisă,adaos de ingrediente magice şi tasarea pământului.
6.Udarea pomului.
7.Introducea unui arac provizoriu şi legarea cu sfoară sub forma cifrei 8.

1.Accesoriile pentru plantarea pomilor:

Vei avea nevoie de: o cazma straşnică, o sapă pentru acoperirea pământului , o pereche de cizme bune cu care să poţi bătători pământul ( eu am aflat pe pielea mea că în adidaşi nu este chiar rentabil), un metru sau o ruletă pentru aproximarea dimensiunii la groapă dacă nu, se poate şi cu ochiul liber, două găleţi,o foarfecă de vie pentru fasonare şi voie bună din plin.

2.Groapa:

Începem prin săparea gropii în care pomul va fi amplasat.Groapa, normal se face pe o dimensiune mai mare ca rădăcinile pomului, unele persoane recomandă 50/50/50 , doamna Zina de la care am cumpărat pomii mi-a recomandat 60/60 iar adâncimea să fie eventual mai mică , iar alţii recomandă 40/40/40.Tu o poţi face cât vrei, atâta timp cât circumferinţa rădăcinilor să nu fie deranjate de pământ, iar adâncimea suficientă ca rădăcinile pomului să nu îngheţe iarna.Eu am făcut-o cam de 50/50/40. Groapa respectivă sau gropile se vor face cu cel puţin 30 – 60 de zile înainte, pentru a se crea o aerare mai bună a pământului şi dezvoltarea microflorei, ce ajută rădăcinile să se dezvolte şi să crească.

Plantarea pomior fructiferi

 

3.Procurarea pomilor.

Pomii fructiferi îi găseşti în piaţă toamna şi primăvară.Dacă ai un spaţiu mai mare, şi vei lua mai mulţi pomi, poţi eventual să mai negociezi şi la preţ.În ziua asta se pot găsi şi pe internet la diverse pepiniere online, am găsit Pepiniera Corneşti din judeţul Gorj cu preţuri avantajoase dar comanda minimă este de 200 de ron iar transportul este suportat de client.Dacă stai la ţară şi doreşti mai mulţi pomi poate fi rentabil (în special dacă nu ai maşină).

4.Fasonarea rădăcinilor şi balega de vacă pentru mocirlire.

Unele rădăcini ale pomilor pot fi uscate, amestecate una peste alta, rupte în timpul transportului, de aceea, se vor scurta unde este nevoie şi tăia până la cap unde sunt uscate, cu o foarfecă de vie.Dacă sunt una peste alta sau amestecate,de regulă se taie rădăcina cea de sus.Buuuunnnn…. acum că am terminat cu fasonarea să facem rost de o balegă de vacă de la vecin , sau de pe câmp unde vacile nu cred că ne-ar refuza dacă am împrumuta o balegă sau chiar din propiul nostru grajd.În cazul meu nu am avut timp să fac rost, dar deoarece plantarea pomilor fructiferi o să-mi ia două zile o să fac rost în a doua zi şi completez la restul de pomi rămaşi (însă, am folosit bălegar putred).Amestecul se face într-o găleată cu o balegă proaspătă ,apă şi pământ până când devine o pastă.Toate radacinele se introduc în pasta respectivă până când vor fi acoperite cu un strat bogat.

Plantarea pomior fructiferi

Plantarea pomior fructiferi

 

 

 

Plantarea pomior fructiferi

5.Plantarea propiu-zisă,adaos de ingrediente magice şi tasarea pământului.

Pe fundul gropii se va lăsă puţin pământ peste care vom adăuga o mâna de bălegar putred şi câteva coji de ouă mărunţite (conţin calciu din plin şi va ajuta la creşterea rădăcinilor).Prea mult bălegar însă, ar putea duce la arderea rădăcinilor. Distanţa dintre pomi, recomandată pentru plantare ar fi de 4 -4, 4×3.5 metri.Tasarea pământului se va face de la margini spre rădăcini, se adaugă de două-trei ori câte un strat de 15 cm şi se tasează până când se ajunge la nivelul pământului.De reţinut este că portaltoiul (acel ochi de deasupra rădăcinilor) să fie la 3-4 centimetri deasupra solului şi îndreptat spre sud (cred că datorită vânturilor ce bat din nord) eu am poziţionat spre răsărit portaltoiul fără sa ştiu de fapt că trebuia spre sud (nici o problemă, vom vedea ce urmări vom avea).

Plantarea pomior fructiferi

 

 

Portaltoiul

6.Udarea pomilor

Udarea se face în proporţie de 15-20 de litri.În cazuri de secetă nu neglija pomii, cel puţin în primii ani, uda-i cu câteva găleţi, cu siguranţă te vor răsplăti mai târziu.

Plantarea pomilor fructiferi

 

7.Introducea unui par provizoriu şi legarea cu sfoară sub forma cifrei 8.

Fiecare pom are nevoie de un par înalt sau un arac, pentru o creştere pe verticală corectă.Din cauza vântului, pomul fiind fragil, are tendinţa de a se curba uşor, de aceea este indicat ca la o palmă de el să se adauge un arac (poziţionat din partea opusă a portaltoiului) şi să se lege cu o sfoară în forma cifrei 8 deoarece când vântul bate, sfoara poate dauna prin frecare.La final am realizat si o copca pentru acumularea apei.

Plantarea pomilor fructiferi

 

Sunt curios ce soiuri de pomi ai plantat sau ce dificultăţi ai întâlnit în procesul de plantare a pomilor fructiferi?

O zi făină în grădina voastră.

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments

 1. Stefan

  Salut,
  Felicitări pentru livadă.
  In legătură cu poziţionarea spre Est (nici spre Nord, cum am mai întâlnit cazuri) a punctului de altoire nu sunt deacord. Nu are nici o explicaţie logocă. Dacă urmăreşti materialul şi comentariile din linkul de mai jos găseşti o explicaţie logică a plantării cu punctul de altoire spre Sud şi cu aracul în puziţia Nord faţă de pom.
  https://www.facebook.com/vonheizer/media_set?set=a.10200944641806671.1073741832.1484714033&type=3

  In anul 1 după plantare am avut creşteri foarte viguroase la toţi pomii. Doi pomi au avut câte un măr.

  Succes în continuare.

  • Salut Stefan,

   Am incercat linkul şi din păcate imi spune că momentan continul nu este valabil.În privinţa punctului de altoire tind sa fiu de acord cu tine , altoiul trebuie orientat spre sud, ceea ce cred ca rezultă datorită vanturilor dominante ce bat din Nord iarna.Am să rectific poziţionarea altoiului in articol şi o să vedem pe viitor ce urmări va avea livada datorită poziţionării portaltoiului spre Est.

   Acum sunt şi puţin curios in creşterea viguroasă la pomi.Din cate m-am documentat ştiu că in primii ani pomii ar trebui să îi ajutăm să se concentreze pe ramuri si rădăcini , faptul ca el a facut fructe nu ar diminua din puterea de creştere ?

   Off topic : Pun pariu că Kimi Uijo Go Sakuraban este un prieten pe cinste 😀

   Numai bine şi spor la treabă in grădină

 2. Cristina

  Foarte utile aceste informatii. M au incurajat si m au informat ft bine! Multumiiiiim !!!!

Next ArticleÎn livada de pruni