Hrana plantelor, elemente si microelemente

Duminică, relaxarea dintr-un hamac şi o vreme cu un soare de invidiat, m-a făcut să acumulez noi cunoştinţe în legumicultură, marele domeniu iubit de grădinari.Fiind surprins plăcut, vreau să discutăm despre hrana plantelor sau mai exact cu ce se hrănesc ele.

hrana plantelor

Plantele, sunt organisme vii, ca şi noi, şi ca orice organism viu, au nevoie de hrană.Cu toţii deja ştim că hrana plantelor este constituită din sol, apă şi aer.Prin rădăcină, plantele preiau din sol următoarele substanţe minerale : azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, bor şi altele.

La preparare, intervin şi părţile verzi de deasupra pământului precum frunzele şi lăstarii care acumulează energia, provenind de la razele solare şi bioxidul de carbon ce se găseşte în aer.În acest mixt de bioxid de carbon, apă, elemente minerale şi lumină , plantele îşi prepară propia hrană şi substanţe de rezervă.

Substanţele de rezervă sunt păstrate diferit în funcţie de plantă, cum ar fi: în rădăcini la morcov, pătrunjel,sfeclă , în tulpini la gulie , în frunze la spanac , în căpăţâni la varză , salată , în fructe la tomate , pătlăgele , vinete , ardei , în seminţe la mazăre şi fasole.Desigur, fără apa necesară şi lipsa de aer plantele nu ar putea da un randament maxim. Cu cât plantele au un sol mai bine afânat cu atât se poate produce o hrănire normală a plantelelor.

Elementele principale din hrana plantelor:

Elementele care sunt extrase  din sol într-o cantitate mai mare sunt: azotul, având un rol principal în creşterea vegetativă a plantelor,fosforul ajută la fructificare şi sporeşte rezistenţa plantelor la ger şi secetă, potasiul influenţează calitatea prin favorizarea formării zaharurilor,amidonului,grăsimilor.

Alte elemente sunt consumate în cantităţi mai mici cum ar fi: calciul care intră în compoziţia de susţinere a plantelor, fierul participă la sinteza clorofilei,borul la formarea florilor,polenizarea şi formarea fructelor, manganul, zincul, cuprul, şi altele.Deoarece fiind consumate în cantităţi mai mici li se da numele de microelemente.

Aşadar, pentru o grădina mai bogată, mai frumoasă, avem nevoie de îngrăşarea solului cu compost, o afânare cât mai bună pentru aerisirea solului şi irigarea plantelor la momentul potrivit.

Surse de inspiratie: Grădina familială cultivată cu legume 

Surse Foto : Aici si aici 

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment

Next ArticleJocuri de grădinărit si grădinăritul real