Hreanul cum să îl plantezi şi care sunt propietătile lui

Hreanul

Astăzi, vreau sa iti vorbesc despre cum plantezi hreanul şi care sunt propietăţile lui , mentionez să spun că , gândul care m-a împins spre a face acest lucru , a fost preţul piperat dintr-o piaţă şi dificultatea lui de a putea fi extras din pământ ( de parcă îl scoatem cu mâna) dar să continuăm…

Hreanul , este o plantă legumicolă perenă cu rădăcina albă sub formă cilindrică , ce ajunge la o adâncime de până la 1-2 metri în pământ , fiind foarte rezistentă şi adaptându-se în mare parte la orice sol cu excepţia celui lutos , ce se poate rezolva prin adăugare de nisip şi o săpătură bună.Poate fi plantat la soare , insa tolerează si umbra sau semiumbra , doar că va creşte mai greu.Iarna , intră în perioada de hibernare , şi revine la procesul de creştere în primăvară.

Înainte de a te hotărî să plantezi această plantă , tin sa-ti spun că trebuie să găseşti un loc în care să nu te deranjeze , deoarece se înmulţeşte repede şi va deveni puţin mai dificil dacă doreşti să scapi de el.Un colţ în grădina ta pe care nu îl foloseşti ar trebui să fie ideal.

Procesul de plantare al hreanului: 

Radacini de hrean

Plantarea se face prin rădăcinile hreanului , iar dacă nu gaseşti la un vecin poţi la fel de bine să cumperi şi din piaţă (verifică piaţa , preţurile diferă) sau chiar din supermarket.

De regulă , se plantează la începutul primăverii imediat ce solul poate fi lucrat , dar poate fi plantat şi toamna târziu , în acelaşi timp cu ceapa şi usturoiul.Pentru o creştere mult mai bună , pământul, poate fi amestecat cu compost (asta fiind o opţiune).În momentul în care ai rădăcina de hrean şi nu ai timp să o plantezi , o poţi depozita în congelator , într-o pungă de plastic şi replanta mai târziu.

Iar acum hai să ne apucăm de lucruri putin mai serioase.Incepe prin a săpa o groapă , care este puţin mai adâncă decât rădăcina , şi poti introduce hreanul pâna cand capul superior al rădăcinii va rămâne uşor la suprafaţă.

Hreanul plantat in groapa

Plantare Hrean Lopata

Urmează să uzi planta , iar dacă doreşti să te scuteşti de munca buruienilor , poti pune paie de jur împrejurul hreanului , pentru a menţine solul cald şi umed.În anul viitor , după ce recoltezi rădăcina de hrean , poţi păstra şi rădăcinile mai mici , pentru plantare.Recoltarea se face toamna târziu , de obicei după ce a dat primul îngheţ.

Hreanul si paie

Propietăţile Hreanului:

Se spune că hreanul este un adevărat medicament şi antibiotic , fiind bun în combaterea reumatismului , tusei sau răcelii , durerilor de cap , sinuzitelor , amigdalitelor umflate , infecţii ale tractului urinare , tratarea infecţiilor respiratorii şi poate de asemenea fi folosit si ca afrodisiac.

Prin urmare , aş vrea să aflu , tu cum plantezi hreanul sau ce alte propietăţi benefice ale hreanului mai cunoşti ?

P.S. După patru zile de la plantarea hreanului 🙂

 Hreanul plantat dupa patru zile

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments

  1. Sol

    Multumesc, am de gand sa-l plantez pentru ca in fiecare an facem muraturi si hreanul de la magazin pentru toate muraturile pe care le facem costa ceva. Asa ca o sa-l crestem singuri. Acum stim si cum datorita articolului tau.

  2. Maria

    Buna ziua, Floricel! Vad k radacinile tale au frunze. Eu am in frigider o radacina groasa, fara frunze. O pot planta? Si acum, in noiembrie? Multumesc

Next ArticleHrana plantelor, elemente si microelemente