Hrisca, o pseudocereala mai diferita.

Vizitatori in lan de Hrisca

M-am derutat putin cand am fost intrebat ce este hrisca, spuneam ca este un fel de cereala dar de fapt este mai mult de atat.Asadar, am facut o cercetare minutioasa si dupa o joaca cu hrisca in gradina am ajuns la niste concluzii.

Dragii mei, azi o sa va povestesc despre hrisca, si de ce este una din plantele mele preferate.Toate-s preferate intr-un fel sau altul dar hrisca m-a miscat mai intens 🙂

Sa incepem :

Hrisca este de fapt o pseudocereala, semintele carora se produc din flori ( multe multe multe flori) , planta inrudita cu rubarba, stevia dar si macrisul.Ca si origine provine din Asia, dar este intalnita in nordul Romaniei,mai ales la fratii nostri de peste Prut si Rusia. 

Plantare, Intretinere si Recoltare:

Hrisca se cultiva usor, se prelucreaza un pat germinativ si se poate semana pe randuri,la o adancime de trei-patru centrimetri.In cinci-sapte zile ar trebui sa rasara, poate chiar mai rapid daca are umiditate.

Poate fi plantata si direct pe sol, urmand sa fie acoperita cu un strat subtire de paie, pentru o germinatie rapida si mentinerea umiditatii.

Hrisca in strat de mulci

Perioada de semanare este in primavara, dupa ultimele ingheturi (hrisca fiind sensibila la asemenea intemperii). Eu am plantat si in toamna, atentie, poate fi plantata si de trei ori pe an.Mai poate fi folosita in sistem de ingrasamant verde, iarna va fi distrusa de ger si imbunatateste structura solului.

Intretinerea in cazul acestei plante este minima.Datorita unei cresteri rapide si o inaltime de aproximativ un metru, buruienile pot fi tinute in frau foarte usor.

Recoltarea a fost facuta la mana, atunci cand semintele devin maronii.In jurul a sase – opt saptamani semintele pot fi deja recoltate.Nu toate semintele se coc in acelasi timp, asa ca puteti recolta si mai tarziu.

Uz alimentar:

Faina de hrisca combinata cu faina de grau.Din povestirile unui prieten am inteles ca aceasta paine este absolut delicioasa, faina lasand un gust subtil de nuca coapta.Retete si alte intrebuintari le puteti gasi pe google.

Sau alta reteta care am auzit-o de curand : Hrisca lasata la inmuiat seara, dimineta se da in blender si se lasa 6-7 ore, dupa care se baga la cuptor.Datorita faptului ca nu contine gluten creste putin, de o culoare maroniu, pamantiu.

Planta melifera:

Pe langa cele enumerate mai sus, hrisca are un rol benefic pentru insecte fiind o planta melifera.Apicultorii pot avea de doua ori aceasta cultura daca practica stuparitul stationar.

Ultimul documentar care l-am vazut despre hrisca recomanda ca varza sa fie plantata intre randuri de hrisca, atrage insecte care combat daunatorii verzei.

Asadar, recunostinta mea catre aceasta planta inchegata pe scurt :

  • Creste rapid (eu am ramas surprins cand am vazut-o la o saptamana dupa rasarire)
  • Planta melifera, insecte benefice care pot combate alti daunatori.
  • Aport nutritiv ridicat fata de alte cereale.
  • Covor vegetal pentru protejarea solului in perioada de iarna.

Sper ca v-am starnit putin curiozitatea si anul acesta veti avea aceasta pseudocereala in gradina voastra.

O recomand cu super mare drag 🙂

Daca sunt doritori de seminte dati-mi de stire si va pot trimite.

Pe curand,

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next ArticleCurriculum Vitae, de Gradinar in Simt si Culoare.