Impresii despre cursul de Permacultură

Introducere in permacultură

Nu mai este mult timp şi se împlineşte un an de la mutarea sau să zicem (downshiftingul) făcut de la oraş la ţară. Anul trecut a fost un an cu un grădinărit după ureche , cu ajutor de la oameni dragi din inima satului , cu sfaturi şi răbdare, cu dăunători şi muncă din belşug, dar,s-a meritat din plin şi merită în continuare atunci când simţi momentul de linişte din natură.

S-a meritat pentru că am gustat roşia din copilărie care încă îmi mai gâdilă papilele gustative, s-a meritat să ascult greierii vara de pe sală , s-a meritat să te uiţi la Olt şi să te eliberezi de gânduri şi se merită în continuare , deoarece an de an toate astea se întâmplă.Aşadar, la început de an s-a desfăşurat primul curs de Introducere în Permacultură, la care am atentat cu un mic scepticism dar cu acelaşi interes de a descoperi mai mult.

Ce am învăţat din Permacultură :

Aş vrea să îţi detaliez totul dar ne-ar lua la amândoi prea mult timp dacă ar fi să discutăm despre asta, dar în schimb aş putea să îţi spun ce mi-a plăcut cel mai mult la curs. În primul rând cât de important este prevenirea eroziunii solului, prin perdele de vânt , creearea de microclimate , diversitatea faunei şi a plantelor , mulcirea pomilor şi a legumelor, păşunatul eficient pe parcele şi, de asemenea , rolul ramelor 🙂
Ceea ce am învăţat mai sus este doar începutul acestui curs de permacultură , restul s-a desfăşurat în două zile luând notiţe, şi savurând fiecare informaţie cu scopul de a le folosi în această primăvară, şi pe parcursul anilor ce vor urma.

Ce am învăţat din partea socială a grupului:

Am realizat că toţi, strânşi în acel grup, avem acelaşi interese şi aceasta este: “NATURA”, dragostea faţă de ea , gândul că omul sfinţeşte locul folosind pământul eficient, nu împotriva naturii, ci adaptându-ne după ea. Am cunoscut oameni iubitori de ciuperci cu idei de micro ferme , oameni chimişti ce îşi dedică viaţă pentru plante şi trăiesc prin ele, fără să lase o palmă de pământ goală nefolosită , oameni care ajută alţi oameni din Maramureş să îşi promoveze produsele naturale, oameni din vânzări care m-au făcut să înţeleg că atunci când vrei să vinzi un produs trebuie să îl vinzi ca şi cum ţi-ai dori să ţi-l vinzi ţie , oameni care au călătorit în India şi au realizat că noi,românii, suntem de fapt o ţară bogată, şi oameni tineri care, fiind studenţi la horticultură, aşteaptă cu entuziasm să înceapă primăvară să îşi facă prima răsadniţa şi să îşi înfiinţeze prima grădina.Acum aş putea spune că s-a meritat din plin un weekend la Bucureşti la cursul de Introducere în Permacultură.

Dacă trăieşti la ţară, dacă vrei să îţi creezi o mini grădină urbană, dacă te gândeşti că vrei să înţelegi mai bine cum comunica natura, sau dacă pur şi simplu îţi place grădinăritul, atunci îţi recomand acest curs.

Prin urmare, mulţumesc colegilor de grup , atât şi lectorilor Laura Melenti Magyar , Gabriel Diaconu de la Permacultura Strambeni şi Teodor Terpez ( pentru grădina lui iubită de la Domneşti )

Un an bun vă doresc, plin de proiecte, muncă din belşug în grădină, pentru că o să fie, şi multă răbdare cu veselie.

P.S. Felicitări şi pentru iniţiativa Târgului de Seminţe Libere, Doamna Adina Moise 🙂

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments

 1. cris

  am reusit cu greu sa citesc acest post, asta din cauza expresiei “s-a meritat”, folosita in mod repetat, ce iti “zgarie” auzul

  • Apreciez sinceritatea ta. Pe viitor nu pot promite ca nu voi mai repeta cuvinte, pentru ca atunci cand scriu un articol imi transmit emotiile prin el.
   Numai bine,

   • cris

    nu e vorba de repetarea unui cuvant / expresie, este vorba de repetarea unei greseli gramaticale; expresia “s-a meritat” nu are nici o legatura cu limba romana

    • Cris, suntem cu totii diferiti, din fericire, fiecare om isi transpune emotiile in ce cuvinte doreste el, indiferent ca este o greseala sau nu.
     De asta exista dreptul la exprimare libera, indiferent de consecinte, fapte sau expresii gresite.
     🙂

Next ArticlePlante companion sau plante ce se susţin reciproc