În livada de pruni

livada de pruni

Sunetul peştelui ce îl prăjesc, prins de pe malul Oltului, gustul unui pahar de vin din propia producţie şi un album cu Maria Tănase nici că mi-ar fi putut da tonul de a scrie un articol nou.

Nu ştiu, dar anul acesta am avut o euforie când a fost vorba de pomi, despre plantarea lor,chiar am şi avut plăcerea de a oferi vecinilor câţiva pentru a-şi planta în grădina lor,ca după trei – patru ani, să se bucure de roadele lor iar eu că le-am oferit plăcerea de a da viaţă unui pom (he he he )

Despre livada de pruni

Mi-a apărut acest gând în vara , având mini livada de pruni bătrâni, neîngrijiţi ,fără tăieri de intreţinere sau reîntinerire, care tindeau spre uscare şi o posibilă transformare într-o junglă de puieţi şi mărăcini.Însă am luat în calcul munca ce va fi depusă şi am fost puţin sceptic sau leneş, lăsând gândul să mai hiberneze pentru o vreme.Având însă plăcerea să plantez pomii în Grădina lui Floricel, am simţit o nevoie şi mai mare şi aşa gândul a fost scos din hibernare.Presat de timp, am zis că un an pierdut de neplantare ar fi o irosire totală. Am scris într-un articol despre plantarea pomilor fructiferi, dacă încă nu ai tentaţia să plantezi câţiva pomi :D.

livada de pruni

Aşadar, începem prin pichetarea terenului (dacă nu ştii ce înseamnă acest termen, nu-i nimic, îţi explic imediat). Practic pui o aţă dintr-un capăt în celălalt, ne ajută să ne orientăm în făcutul gropilor şi marcarea pomilor ce vor urma să fie plantaţi.Eu am plantat la o lungime de 4 metri între pomi şi o lăţime de 3,50 metri între rânduri. Dacă ai un teren şi vrei să îţi faci o idee de câţi pomi ai putea planta, calculezi în felul următor: suprafaţă totală se împarte la suma metrilor înmulţiţi: Ex: 1500 m / 16 m (4 x 4 metri , lungime şi lăţime) = 93 de pomi.Apoi, au urmat două zile de făcut gropi , mai exact 121 🙂 , nu ştiu, la un moment dat eram pe automat , făceam gropile şi gândul meu zbura cu totul în altă parte. Noroc că am avut un vecin cu mine care să ma ajute.

livada de pruni

În a treia zi au venit şi pomii, prin curierat rapid, 55 pruni Stanley şi 56 Anna Spath plus 10 alţi pomi fructiferi ( evident că sunt binevenite şi alte poame), iar în a patra zi a început plantarea.Cu ajutorul a doi vecini am reuşit să îi plantăm într-o singură zi. După toată această muncă, care nu s-a terminat încă, pentru că vechea livada nu a fost curăţată. Pot spune că nu mai îmi este lene să fac gropi, şi o livada de pomi tineri par a fi ca nişte copii, ce vor avea nevoie de ajutorul nostru ca să crească mari … .

Închei printr-un proverb al lui Cicero care îmi place tare mult :

“Dacă ai o grădina şi o biblioteca ai tot ceea ce ai nevoie.”

Grădina o avem, urmează biblioteca 🙂

O zi făină în grădina îţi doresc,

livada de pruni

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next ArticleRăsadniţa pe pat cald cu biocombustibil