Răsadniţa pe pat cald cu biocombustibil

răsadniţa pe pat cald

De ceva vreme, mă tot paşte gândul cum să fac răsadniţa pe pat cald . Cred că este timpul potrivit pentru a mă documenta pe internet , cărţi , vecini , şi să aflu cum ar trebui să procedez , ce sfaturi trebuie să iau în calcul , şi atenţia care trebuie să o dau plantelor din răsadniţa pe pat cald.

Pe viitor , voi reveni şi cu partea practică , dar mai întâi am să adaug informaţia ce am găsit-o, ce o voi folosi în viitorul apropiat . Să specific în primul rând ce tip de răsadniţă voi folosi , ce tipuri de material am nevoie , ce biocombustil se datorează a fi cel mai eficient şi cum îl voi menaja , iar în partea a doua, voi discuta despre semănarea seminţelor in răsadniţa.

Răsadniţa pe pat cald , constructia.

Intenţionez  să folosesc răsadniţa pe pat cald cu o singură pantă , pentru că îmi permite să îmi fac propiile răsaduri şi , în acelaşi timp , este mai simplă de manipulat şi construit . Aşadar, construcţia răsadniţei poate fi din mai multe materiale: nuiele ( cum mai fac unii bătrâni şi în ziua de azi ) , scânduri de lemn , blocuri de BCA ,  tuburi din mase plastice sau fier beton .Voi folosi blocuri de BCA ( pentru că mi-au mai rămas de la construcţia casei ) sau scânduri de lemn … vom vedea la locul faptei .

Răsadniţa pe pat cald va avea o lungime de 3.25 metri , o lăţime de 1.30 metri , o adâncime de 40 cm şi o înălţime de 40 cm . Aşadar , un BCA are o lungime de 65 cm şi 20 cm , ceea ce  însemna că voi avea nevoie de un total de 56  BCA-uri . Pe lungime vor intră 8 rânduri de BCA cu 4 rânduri a câte 20 BCA-uri pe o parte , 20 pe cealaltă  iar pe lăţime 4 randuri pe o parte a cate 8 BCA-uri şi 8 pe cealaltă.

Deasupra , voi construi o pantă din sârmă cu cadru de lemn , peste care voi pune o folie , pentru ca soarele să îşi poată face apariţia în răsadniţă , lucru fără de care plantele nu pot avea o creştere benefică.

Folosirea şi prelucrarea de biocombustibil in răsadniţa pe pat cald.

Cel mai indicat şi recomandat biocombustibil pe care îl voi folosi, este bălegarul de cal, deoarece intră în fermentaţie la 6-10  zile de la depunerea lui în răsadniţa  , asigura o temperatura de 65-70 grade în primele 5-8 zile , iar apoi scade la o temperatura de 25-30 de grade, menţinându-se până la 50-60 de zile , timp suficient pentru ca răsadurile să ajungă la maturitatea de a putea fi transplantate în grădina.

Înainte de aceasta , gunoiul se strânge pe o platformă , se udă cu apă fierbinte , pentru a ajunge la o umezeală potrivită de 65-70%  şi se pune peste el o folie de plastic . După 5-7 zile , gunoiul ar trebui să începă să fermenteze şi să se poate observa degajarea aburilor.De aici putem începe transplantarea gunoiului , la aşternerea patului cald.

Gunoiul încălzit se aşterne în straturi de 20-25 cm grosime , călcând cu picioarele toată suprafaţa de două ori . Apoi repetăm operaţiunea , până când vom ajunge la stratul pe care ni l-am propus , 40 de centimetri adâncime începând în luna martie (pentru mine).

Dacă doreşti să înfiinţezi răsadniţa în lunile ianuarie-februarie , patul cald de biocombustibil va trebuie să ajungă la o grosime de 60-80 cm , iar în lunile martie – aprilie de 40-50 cm .Dacă locuieşti într-o zona mai nordică , aş recomanda ca patul cald de biocombustibil să ajungă chiar şi de 1 metru.

După ce biocombustibilul atinge temperatura de 35-40 grade, putem adaugă subtratutul nutritiv alcătuit din mranită sau turbă , pământ de grădina şi nisip . Anul acesta am să apelez la un substrat deja  prelucrat şi cumpărat din magazin care să aibă toate substanţele nutritive pentru plante.

Înainte de a se aşterne substratul se mai calcă o dată bine biocombustibilul , se completează unde sunt adâncituri şi se adaugă un strat de var praf ( asta pentru a împiedica aparatia ciupercilor ) .

În a articolul urmator voi discuta despre semănarea seminţelor in răsadniţă.

Îţi doresc o zi făină … în grădina!

Mulţumiri lui V pentru schiţă 🙂

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments

 1. Buna seara,
  am cateva intrebari:
  – gazele emanate deranjeaza plantele?
  – fermentarea gunoiului de animale dureaza si 1-2ani, altfel arde planta. Radacinile plantutelor pot ajunge la balegar?
  -aveti cai? in cat timp adunati balegarul? In februarie/martie inca e inghetat, reuseste sa fermenteze?

  • Buna,
   -Gazele emanate nu o sa deranjeze plantutele , deoarece, in fiecare zi, plantutele o sa aibe nevoie de aerisire/calire , asta dupa germinarea lor.
   -Pe asta ne si bazam , daca nu ar fermenta nu am putea avea rasadnita incalzita.Cu un substrat de 15-20 cm peste balegar (care se mai taseaza intre timp) nu ar trebui sa fie vreo problema.
   -Ideal groapa pentru rasadnita, ar trebui sa o facem din toamna , pentru ca in februarie sa nu mai avem probleme cu pamantul inghetat.Nici eu nu am cai , dar mai sunt cativa prin sat, sper sa gasesc suficient balegar.Inghetat poate fi stratul de dus dar la jumatate nu cred ca este.Pentru a grabi procesul de fermentare, poti turna apa fierbinte pe balegar si apoi poti pune o folie peste el.Am mai citit ca poti da gauri cu ranga in stratul de balegar si apoi ai putea turna apa fierbinte peste.Asa ar trebui sa fermenteze si mai rapid.
   o seara faina iti doresc 🙂

   P.S In orice caz ai putea sa folosesti si tavi alveolare (cu volumul celulei de 100 cmc sau mai mult) , asta daca vrei sa fii sigura de radacinile plantutelor si fara sa le mai faci repicare.

 2. Pingback: Grădina lui Floricel | Semănarea seminţelor in răsadniţă - Grădina lui Floricel

 3. Gavanescu Mihai

  Buna seara ! Am citit si nu inteleg de ce ai activat balegarul si dupa aceea ai facut patul cald. Eu am fact patul si l-am activat cu apa calda. Daca are mai multi coceni si paie este mai bine.

  • Salut,
   Asa am considerat in momentul de fata, ca este mai cu prudenta.Din pacate patul nu a intrat in fermentatie, totusi rasadurile au rasarit cu o intarziere de 2 saptamani.

Next ArticleSemănarea seminţelor în Răsadniţă