Ridichi albe si Ceapa galbena

 

Ridichi albe si ceapa galbena

O buna parte deja ati dat startul la gradinarit .Astazi o sa incep si eu cu aproape primele legume care se pot planta.Imi place sa indraznesc cu mica mea curiozitate si sa vad ce efecte descopar.Asa ca o sa aplic  doua experimente cu urmari  intr-un articol viitor.Nu intru in detalii foarte mari despre necesitatile legumelor, dar totusi o sa ma rezum la mici informatii care trebuie recunoscute.Admit ca nu am mai interactionat  cu ridichiile albe pana acum.

Ridichile albe : au cerinte mari fata de lumina, minim 8 ore pe zi, se seamana la 2 centimetri adancime, prefera un sol cu o umiditate ridicata si ca multe dintre legume au nevoie de un sol nutritiv.

Ceapa galbena sau arpagicul: De regula se fac razoare cum se spune in sud, un pat usor  inaltat  neted si pufos, usor de strapuns de radacinile cepei, minim 8 ore pe zi lumina  , in caz de umbrire si insuficienta lumina, ceapa nu va creste ca si bulb ci se va concentra mai mult pe frunze.

Experimentele au fost depuse pe maxim jumatatea unui rand de vie.

Primul experiment a fost de a sapa o parte si de a planta ceapa impreuna cu ridichile.Recunosc ca nu am facut un strat chiar asa de inalt.Rolul dezvoltarii ridichiilor albe  permite sa  decompacteze solul iar ceapa ar urma sa se infiltreze intr-o adancime mai mare a pamantului.La final am ales sa mulcesc cu un strat  fin de paie, pentru a pastra mai mult umiditatea in sol, suprimarea buruienilor, macar o parte din ele pentru a nu sapa pamantul si descompunerea paielor ca ingrasamant organic.Strat de ceapa cu ridichi

Mulci de paie

Al doilea experiment a fost fara sapa, pur si simplu imprastierea  semintelor de ridichi cu mana.In apropierea semintelor am adaugat si arpagicul.Pamantul a fost putin umed incat mi-a permis sa stabilizez ceapa in pamant.La final am adaugat un strat fin de paie.Faptul ca nu am luat in considerare cerinta fata de lumina poate ingreuna dezvoltarea legumelor.

Ridichi albe si ceapa galbeana direct pe pamant

Raman la concluzia ca aici vorbim despre un experiment,o curiozitate si o colaborare intre doua legume.Ridichile nu intentionez sa le folosesc ca si hrana, ci rolul lor este de a decompacta solul si de a ramane pe viitor ca ingrasamant organic.

Pe data viitoare…

ridichi albe si ceapa galbena 2

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next ArticleHrisca, o pseudocereala mai diferita.