Semănarea seminţelor în Răsadniţă

Semănarea seminţelor

Astăzi, vreau să îţi vorbesc despre semănarea seminţelor în răsadniţă.Dacă în articolul precedent am discutat despre “Răsadniţa pe pat cald cu biocombustibil”, atunci azi o să intru mai detaliat în prima categorie, şi anume: semănarea seminţelor.Aşa că hai să ai dăm bice şi să ne pregătim în forţă pentru anul ce vine cu entuziasm şi voie bună 🙂

Semănarea seminţelor şi alte lucruri de prisos.

În primul rând, dorim obţinerea unor seminţe de calitate pentru semănare.Putem găsi în magazinele de specialitate sau chiar şi pe internet diferite seminţe tradiţionale (eu anul acesta am cumpărat de pe internet), just google it.Dacă cumpărăm soiuri hibride, trebuie reţinut că nu putem păstra seminţele din actuala recolta pentru că nu vor da randamentul obţinut, şi mai mult decât atât, probabil vom avea în totalitate alte plante diferite.Prin seminţele tradionale (nehibride) se pot păstra seminţele pentru recolta viitoare, din contră le putem şi împărtăşi sau face schimb pe grupul “Seminţe Libere” ( un grup de oameni pătimaşi, ce îşi împărtăşesc necondiţionat soiurile de seminţe tradiţionale “gratis”, printre care mă număr şi eu)

Ustensile necesare pentru semănarea seminţelor.

Categoric vom avea nevoie şi de ustensile:un higrometru , o scândurică rotundă cu diametrul de la celulele din tava alveolară, un pulverizator şi un pix straşnic, toate aceste ustensile  pentru a ne putea duce la bun sfârşit sarcina de semănare.

Aşadar, temperatura optimă este de 25 – 27 grade celsius pentru semănarea seminţelor, dar luare aminte că unele seminţe se pot planta şi la temperaturi mai mici, per exemplu ardeiul care se seamănă între 18-20 grade Celsius.

Trecem la prelucrarea substratului de pământ care nu trebuie să fie nici prea rece nici prea umed,o umiditate de 70% ar trebui suficientă (folosim higrometrul), recomandat este şi tasarea uşoară a substratului de pământ cu scândurica rotundă de care am vorbit pentru tăvile alveolare, umezirea pământului cu pulverizatorul şi folosirea pixului pentru a lua seminţele (inmuiati pixul din când în când în apă ca să se poată lipi sămânţa).

În cazul în care nu doreşti să foloseşti tavi alveolare, poţi folosi o scândură mai mare pentru tasarea uşoară a substratului de pământ iar marcarea se poate face cu o rigla sau cu un grătar .Distanţele de semănat între rânduri ce vor fi repicate sunt de 5 cm între rânduri şi 1-3 cm între seminţe pe rând, iar la cele pe care nu le repicăm 7-10 cm între rânduri şi 3-5 cm între seminţe pe rând.

După ce seminţele au fost însămînţate, le acoperim cu un substrat de mranită de 1 cm grosime iar pentru a fi siguri că seminţele au intrat în contact cu substratul, tasăm uşor cu o scândură prevăzută cu mâner.

Urmează udarea seminţelor cu apă călduţă, eu o să folosesc apă călduţă rămasă de la fierberea de ouă deoarece conţine calciu, asta pentru un surplus de susţinere al plăntuţelor.După ce am terminat şi cu asta putem închide răsadniţa, şi peste folie acoperim cu o rogojină ( ea se pune pentru a tine cald, chiar si pentru curentii de aer, semintele vor iesi omogen (multumiri Mihai pentru contributie) ).După răsărire le îndepărtăm şi lăsăm plăntuţele să îşi ia energia de la lumina solară.În fiecare zi trebuie să aerisim răsadniţa, deoarece cu o umiditatea prea mare se poate crea mucegai.

Până aici totul bine şi frumos, nici prea elaborat nici prea meticulos.În articolul următor vom vorbi despre îngrijirea răsadurilor.

P.S. Am uitat despre dezinfecţia seminţelor înainte de semănare.Ca seminţele să fie sănătoase am să folosesc aşa recunoscuta metoda de încălzire a lor fiind simpla si fara chimicale.Seminţele de tomate se ţin în apă timp de o ora la o temperatura de 50 – 52 de grade,seminţe de vinete,ardei la 50 de grade pentru jumătate de ora şi 35 de grade pentru castraveţi, pepeni timp de o ora.Cu grijă şi mare atenţie la temperatura apei , să nu cumva să ajungem la fierberea seminţelor 🙂

P.S.S. Volumul celului din tava alveolara trebuie sa depaseasca 100 ml.

Îţi doresc o zi făină… în grădina!

Bun venit in Gradina lui Floricel. Floricel sunt eu, iar gradina e a Naturii; eu doar o ingrijesc zi de zi. Astfel in acest blog vei gasi de la tehnici de ingrijire a unei gradini pana la bucuria si placerea plantarii unei seminte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

  1. Gavanescu Mihai

    “şi peste folie acoperim cu o rogojină sau orice altceva care să ţină întuneric până când plantele vor răsări”. Rogojina se pune nu pentru protectie solara, ea se pune pentru a tine cald, chiar si pentru curentii de aer. Semintele vor iesi omogen. Se pune aceasta rogojina pentru ca semintele oricum nu au nevoie de lumina pana ies.

Next ArticlePolenizatori şi soiuri de pomi fructiferi